[O1] Huczenie przy różnych prędkościach km/h

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jar
    Classic
    • 2010
    • 24

Na rosyjskim filmiku telefon jest po wifi podłączony do Samsung Wi-Fi All Share Cast Hub, a te z kolei po hdmi jest podłączone do Bolero (?).
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

Mam nietypowy problem. Od pewnego czasu jazda samochodem stała się uciążliwa z powodu na dźwięk w środku. Wcześniej (gdzieś okolice wakacji) było strasznie głośne huczenie w okolicach prędkości obrotowej 1800-2000 obrotów, na 4 i piątym biegu. Tłumikarz polecił wymianę katalizatora i plecionki (wstawił strumienice zamiast katalizatora). Problem ustał ale na jakiś czas. Przebieg 185tysięcy kilometrów.
    Od pewnego czasu w różnych prędkościach obrotowych na wyższych biegach (4,5) huczenie powróciło, czasami w przedziale 1300-1500, czasami dopiero powyżej 1700 obrotów. Po przekroczeniu 2000 obrotów staje się cisza

Huczenie występuje przy rozpędzaniu i utrzymywaniu prędkości.

Czego może to być wina? dziś wyczytałem że może to coś od sprzęgła, ale nie testowałem jeszcze tego (przy huczeniu wcisnę sprzęgło i zobaczę czy huczenie ustanie). Tłumik podobno za katalizatorem jest w stanie bardzo dobrym.

Nie jest to raczej żadne łożysko, bo dzieje się to przy jeździe na wprost, na łukach, zakrętach itd. Huczenie nie jest zależne od toru jazdy.

[ Dodano: Nie 20 Paź, 13 22:11 ]
    ===
    Dzisiaj troszkę pojeździłem i przyjrzałem się sprawie:
    - na biegu 1,2,3 nic nie słychać (lub nie da się usłyszeć), na luzie cisza
    - bieg 4, prędkośc 60-70km wyje, huczy strasznie głośno, przy wciśnięciu sprzęgło, nic się nie zmienia, ciągle huczy ustaje dopiero gdy spadnie prędkośc poniżej 60km/h. Prędkość obrotowa chyba ok 1700, wrzucając trójkę słabo słyszalny, ale dalej huczenie lekko słychać, wrzucając 5 bieg, huczenie nie ustępuje
    - bieg 5, przy 100km/h znowu straszne huczenie, powyżej 110 cisza, brak huczenia, tylko zwykły "dźwięk prędkości" wciśnięcie sprzęgła nic nie zmienia.

Skręcanie, jeżdżenie w łukach nic nie zmienia.

Piszę że na 1,2,3 biegu nic nie słychać, bo wtedy przeważnie się rozpędza i nie da się wyszukać tego huczenia. Coraz bardziej przekonuje się, że usunięcie katalizatora nic nie zmieniło.

Dziś się też dowiedziałem, że jednak hamując silnikiem na 5 biegu np. z 140km/h do 90km/h w przedziale 100km/h zaczyna bardzo huczeć (wcześniej pisałem, że nie miało to miejsca - mój błąd)

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1086
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Chyba to skrzynia biegów huczy. Warto zacząć od wymiany oleju, napewno nie zaszkodzi, a może pomóc. Wymieniłem olej w skrzyni biegów po 225000 km, dało się zauważyć że jest ciszej i nieco lżej wchodzą biegi.

Komentarz

• maxdax
        Drive
        • 2010
        • 94

wyząbkowane opony, objawiają się huczeniem przy różnych prędkościach

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14890
          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Evil
          - bieg 4, prędkośc 60-70km wyje, huczy strasznie głośno, przy wciśnięciu sprzęgło, nic się nie zmienia, ciągle huczy ustaje dopiero gdy spadnie prędkośc poniżej 60km/h. Prędkość obrotowa chyba ok 1700, wrzucając trójkę słabo słyszalny, ale dalej huczenie lekko słychać, wrzucając 5 bieg, huczenie nie ustępuje
          Jeżeli podczas 'huczenia' wciskasz sprzęgło, zmieniasz biegi i nie ustaje - to raczej nie skrzynia. raczej zależy to od prędkości jazdy. Opony?
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Evil
            Rider
            • 2009
            • 721

No to troszkę mnie zasmuciliście. Opony mam 3 letnie (3 sezony przejechane), jak do czasu wymiany na zimówki nie będę nic naprawiać i stanie się cisza na zimówkach, to będę miał pewniaka. Czytałem troszkę teraz o tym ząbkowaniu i w sumie, może to być to. Ciężko mi jest sprawdzić, teraz te opony czy są wyząbkowane, bo samochód widzę tylko późnym wieczorem, a to wtedy mało widać.

Czy to prawda że ząbkowanie pojawia się częściej na tylnych kołach? czyli jest szansa że ewentualnie 2 opony do wymiany tylko ?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• fazy2
              Ambiente
              • 2013
              • 168
              • Octavia I combi (1U5)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Co do skrzyni, to powiedz czy słychać na luzie przy tych prędkościach, bo skrzynia dalej jest zasprzęglona i kręcą się tryby po przez półosie. jeżeli to łożyska na wałku to bedzie słychać
              Jeżeli mój post coś wniósł, to wyślij ,,pomógł,,

Komentarz

• Evil
                Rider
                • 2009
                • 721

fazy2, wrzucałem sprzęgło i dalej huczało... sprawdzę jeszcze aby wyrzucić bieg.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• mateo15
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 132

podobny problem miałem kiedys w felici od 50 do 100 huczało powyżej 110 przestawało, zanikało i tak jak piszesz nie zaleznie od toru jazdy. Zmieniłem opony i cisza jak makiem zasiał Gumy nie były nie takie stare i miały jeszcze sporo bieżnika, no ale coś było w nich nie tak. Owszem autka juz nie mam dawno, ale tak mi sie jakoś nasuneło

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14890
                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez fazy2
                    Co do skrzyni, to powiedz czy słychać na luzie przy tych prędkościach, bo skrzynia dalej jest zasprzęglona i kręcą się tryby po przez półosie. jeżeli to łożyska na wałku to bedzie słychać
                    ale jak wciska sprzęgło to nic nie zmienia - ja dalej obstawiam cos innego - opony np. jak zmieni na zimówki to zobaczy
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• fazy2
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 168
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ruwado
                      Zamieszczone przez fazy2
                      ale jak wciska sprzęgło to nic nie zmienia - ja dalej obstawiam cos innego - opony np. jak zmieni na zimówki to zobaczy
                      Sprzęgło rozłącza napęd od silnika a skrzynia jeżeli nie jest na luzie to na wałki napęd jest przenoszony jest od kół.

Komentarz

• Kingu
                        Drive
                        • 2013
                        • 74

Miałem podobne objawy niedawno w Mondeo, auto igła a huczało jak łożyska a okazało się że opony z przodu są wyząbkowane.
                        W Twoim przypadku też pewnie tak jest. Moje mają 2 lata i są wyząbkowane. Ja osobiście obstawiałem łożyska ale przy przebiegu 154tys km wydawało mi sie to niemożliwe skoro drugie mondeo ma 300 tys km i miało wymieniane łożyska jakoś koło 250 tys. km.
                        Jak nie masz jak sprawdzić "na oko" to przejedź ręką po czole opony i będzie wyraźnie wyczuwalne górki i doliny a jak przyświecisz telefonem lub za dnia popatrzysz zobaczysz ze tam gdzie jest to wyczuwalne bieżnik jest bardziej starty.
                        Polecam dobrego mechanika od zbierzności, tylko nie takiego co dopiero się uczy, czytaj polecanego przez innych w okolicy. Mój ojciec raz pojechał do takiego co mu ustawił tak zbierzność że koła przednie jadąc na wprost były rozbierzne, czyli uciekały w lewe lekko w lewo a prawe lekko w prawo, zaowocowało to zużyciem opon do tzw sukna od wewnatrz w niecałe 3 miesiące i tata się wkur***

Komentarz

• Evil
                          Rider
                          • 2009
                          • 721

Znajomy mechanik przejechał się samochodem i stwierdził, że to lewe przednie łożysko, jakoś mu nie jestem do końca ufny. Poczekam na zmiane opon (robi się już zimniej) i wtedy ewentualnie, będę dalej szukać winy jak będzie huczeć.
                          Jak będę zmieniać opony (mam felgi z oponami -drugi komplet) na co zwrócić uwagę przy tym lewym przednim kole? będzie huczeć jak nim będę kręcić gdy będzie w powietrzu ?

[ Dodano: Sro 30 Paź, 13 15:45 ]
                          łożysko w tym kole wymieniałem w maju 2011 roku. 35 tysięcy przebiegu temu

Dodano: Pią 15 Lis, 13 23:08 ]
                          [center:8ac4a3614f]===NAPRAWIONE===[/center:8ac4a3614f]
                          Aby ktoś inny mógł skorzystać.
                          Jeden mechanik po jeździe samochodem stwierdził, że to łożysko prawy przód.
                          Drugi mechanik wziął auto na podnośnik i stwierdził oraz wymienił TYLNĄ LEWĄ PIASTĘ i problem ustał .
                          troszkę to kosztowało 290 z robocizną, ale cisza w samochodzie nie do poznania . Zadowolony jestem. Wcześniej odkryłem że to nie ząbkowanie, bo opony normalne były w "dotyku", i coraz bardziej wiem, że wcześniejsza zamiana katalizatora na strumienice była niepotrzebna

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• fazy2
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 168
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jeszcze nie spotkałem się, aby łożysko było słyszane przy różnych prędkościach tak jak opisywałeś i nie było by różnicy odciążając je po przez skręt.

Komentarz

• bendzi40
                              Drive
                              • 2013
                              • 92
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

huczy mi też ale sam nie wiem czy to opony (jak wymieniłem to się zaczeło) czy łożysko
                              próby slalomu wskazują na łożysko ale opon też nie jestem pewny ,jak przyjdą nowe to opony wypadną z podejżenia

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14890
                                • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez fazy2
                                Jeszcze nie spotkałem się, aby łożysko było słyszane przy różnych prędkościach tak jak opisywałeś i nie było by różnicy odciążając je po przez skręt.
                                u mnie wyło zawsze! niezależnie od prędkości (oczywiście jadąc szybko, bo przy 10 to nic nie słychać), ale zawsze identycznie przy skrętach, zgodnie z teorią. jak lewe, to przy skręcie w prawo i na odwrót.
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• bendzi40
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 92
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

jednak guma do wymiany

[ Dodano: Nie 04 Maj, 14 20:33 ]
                                  łożysko też

Komentarz